Tankar kring övning och en trött hund

Det är mycket som händer den här veckan. Mycket som tar på krafterna för både mig och Mini. Flera år av sjukskrivning och pandemi gör verkligen sitt till för hur man klarar av sociala aktiviteter. Jag känner att jag har så svårt för att avgöra vad som är mycket och lite aktiviteter. På mitt förra inlägg fick jag många kommentarer om att jag har mycket saker på gång den här veckan. Jag borde nog försöka lära mig att tänka om kring vad som är mycket och lite aktiviteter och vad som faktiskt räknas som aktivitet.

Jag har ju en dålig vana att ”inte räkna” till exempel övning som en aktivitet då det är nåt jag tycker att jag borde få in och göra varje dag ändå. Förut kunde jag utan större problem öva fyra timmar om dagen. Nu är förutsättningarna helt andra och jag och min sjukgymnast har lagt upp en plan för hur jag förhoppningsvis ska kunna komma tillbaka till övningen igen på ett mer hållbart sätt. Utan att få ont och överanstränga mig. Jag fick lära mig den hårda vägen att 3*15 minuters fiolövning två dagar i rad i förra veckan blev för mycket. Jag fick ont. Så nu har vi backat ännu mer men lagt till lite mer fysisk träning för axlar och kroppen. Varannan dag med 3*10 minuters övning på olika instrument plus träningspasset och varannan dag vila och utvärdera hur det har gått.

Det stressar mig lite att ”bara” få öva 10 minuter på varje instrument och varannan dag. Jag hade blivit mindre stressad om han hade sagt att jag skulle öva fyra timmar. Så konstigt tänker jag kring allting. Men nu gäller det att hitta ett hållbart sätt att komma tillbaka. Något som funkar varje (eller varannan) dag utan att överanstränga mig. Det är svårt när man har en kropp som inte fungerar riktigt som den borde. Vi hoppas att ha hittat en nivå som ska funka men är båda medvetna om att det är risk för att det blir för mycket. Otåligheten i mig vill såklart köra minst det tredubbla av allting och det är svårt att tygla.

Nu blev det här inlägget mest om övning och träning. Här är i alla fall en trött Mini-hög på soffan i måndags efter att vi både varit på hembesök med diakonen, fikat hos föräldrarna och varit hos sjukgymnasten. Då blev det en trött hund. Och en trött matte.

Hon var med och hjälpte till att svara lite på mail och fixa med datorgrejer. Den lilla själpredan.

Igår blev det en tur till Ikea igen efter att jag varit på Mikaelsgården med diakonen. Märks det att vi är nyinflyttade och har mycket att fixa med? Vi började med att lämna tillbaka en spegel som vi köpt som var skev och hade konstigt glas. Sen blev det lunch innan vi tog en snabbtur genom varuhuset för att köpa ny spegel, en skrivbordsskiva till Christian och några andra småsaker.

Efteråt var jag trött. Mini också. Så vi hängde på soffan resten av eftermiddagen. Jag tror att jag slumrade en stund också men det var nog välbehövt. För sen lyckades jag ta tag i och fixa med en del adminsaker före middagen som jag skjutit upp. Efter middagen lyckades jag faktiskt ta tag i resten av sakerna jag behövde fixa med också trots tröttheten. Jag spelade igenom psalmerna inför andakten idag, gjorde träningen och duschade. Sen parkerade jag mig på soffan i pyjamas med kvällsfika och bok.

Jag var lite rädd för att orken idag inte skulle räcka till om jag tog tag i alla sakerna igårkväll istället för att vila men än så länge verkar det gå ganska okej ändå. Det är svårt det där, att balansera orken och energin för att lyckas göra det som behövs. Jag hade inte kunnat vara med och spela idag om jag inte hade tittat på psalmerna igår. Nu ska jag nog spela igenom dem lite snabbt igen för att vara förberedd ordentligt, och bestämma mig för vad jag ska spela själv också. Jag väljer mellan två olika låtar.

Hur ser eran onsdag ut? Gör ni något kul?

24 svar på ”Tankar kring övning och en trött hund

 1. Ja det är ibland en svår balansgång mellan vad man vill göra vs vad man egentligen har energi till!
  Jag har varit och fikat med en kompis idag, riktigt trevligt! 😍

 2. Det gäller verkligen att hitta balansen mellan vad man vill och vad man orkar. Inte det enklaste kan jag säga. Själv har jag jobbat och sedan promenerat med hundarna. Mer spännande än så blev inte min dag.

 3. Visst är det knepigt att hitt rätt balans och veta vad som är det. Och vad som är rätt en dag är kanske inte rätt nästa dag.
  Jag är i vår spanska stuga i Torrevieja och här har det nästan varit heldagsregn. Men en promenad blev det och ett trevligt tapas stop .
  Lagade en god kinesisk middag hemma; kyckling med cashewnötter.
  Önskar dig en fin kväll.

 4. Absolut svårt detta att hitta rätt med vad som är bäst för en själv vad gäller träning, övning och vila …
  Onsdagen flydde jag hemmet, eftersom det pågår relining i huset där jag bor – och igår var de i min lägenhet. Jag tog buss+ pendeltåg till Skänninge. En fin dag, men tyvärr med isande kalla vindar 🙂

 5. Vilken söt liten Mini-hög 🙂

  Ja, vad gjorde jag igår… Dagarna flyter ihop så jag har ingen riktig koll på tillvaron alla gånger, speciellt inte när vädret har varit uselt i princip under hela mars.

  Ha en fin sista marsdag!

 6. Jag som våg eftersträvar alltid balans men det är så fruktansvärt svårt att uppnå. Det går upp och det går ner. Men är man medveten om vart man befinner sig så tycker jag det är lite enklare att planera så att man får en hyfsat bra balans på de hela 🙂

  1. Visst är det otroligt svårt att hitta en bra balans på livet? Precis som du säger blir det ju ändå lättare om man är medveten om det och planerar på ett bra sätt. 😊

 7. Det är inte lätt att behöva ställa om livet och hitta en ny och rätt balans. Och det som funkar en dag, kanske inte funkar lika bra en annan dag, förstår verkligen då jag själv lever med sjukdomar<3 Hoppas Du får en fin kväll! 🙂

  1. Nej visst är det svårt? Vissa dagar kan en sak funka jättebra och nästa går det inte alls. Så frustrerande! Trist att höra att du vet av egen erfarenhet hur det är att leva med sjukdomar.

 8. Du verkar harmonisk trots din knepiga situation med sjukdom och ork. Din positivitet lyser liksom igenom, den kommer att bära dig långt bara du lyssnar till kroppens signaler. En hund är guld värd och i ditt fall än viktigare då den har en larmfunktion. Ha en fin början på vårmånaden som nalkas.

  1. Harmonisk vet jag inte, jag är nog rastlösheten och otåligheten personifierad. 😅 Men jag jobbar på att försöka hitta en bra medelväg kring allt. Tack för dina fina ord! Det värmer att höra att jag ändå är positivt inställd till saker. Det är så jag vill framstå ändå. 🥰

 9. Skönt att du kunde backa lite och inte få så mycket på en gång. Kan lätt bli för mycket utan att man tänker på det. Är i en liknande situation nu och jag har valt att pausa ett par veckor för att allt blev för mycket.

  1. Svårt att backa och gå ner så mycket i övningstid bara för en gammal musiker som är van vid att öva 4 timmar om dagen. Då känns 10 minuter som ingenting. 🙈 Bra att du kunnat se att du behöver pausa ett par veckor. Det är bättre att dra i bromsen i tid innan det hinner gå för långt.

 10. Förstår vad du menar med sjukskrivning och pandemi. Tagit så mycket på en. Svårt att hitta en balans. Men så viktigt med återhämtning och att vila. Massa kramar till dig!

  1. Det är verkligen svårt att hitta en bra balans. Och att veta vad som är vad i allting. Om det är att jag inte gjort saker pga att orken inte finns där eller om det är pga pandemin. Nu är jag ju så ovan till allting känns det som! 😅 Kramar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *